Home Contact Links Promo Evenementen Sponsor Gastenboek

 

logo

BSPCA vzw
fr du en fb

 

Belgian Society for Prevention of Cruelty to Animals

Voor een dierenpolitie in Belgiƫ !
 

Voor alle dieren, groot en klein. "Wij kunnen de wereld niet veranderen, alleen proberen te verbeteren!"
Ons doel Tips Klachten Nieuws Artikels Wat veranderen? Nuttige links
Wat doen wij ? Wetgeving Schriftelijke vragen Ontwerpresolutie Video's Petities

HANDHAVING DIERENWELZIJN door BARBARA HOUBEN.

Een wet is maar zo effectief als de naleving ervan.
 Politie- en inspectiediensten worden regelmatig geconfronteerd met allerlei vormen van dierenmishandeling, maar ook met handel in illegale dieren, ontsnapte dieren, exotische dieren, etc. Aangezien het hier om levende wezens gaat dringt een snelle oplossing zich vaak op. Daarbij komen aan politie en inspectiediensten soms uitzonderlijke bevoegdheden toe, zoals het betreden van eigendommen zonder toestemming van de eigenaar in het geval van vermoeden van mishandeling. Het is echter niet altijd duidelijk welke deze bevoegdheden zijn en welke regelgeving van toepassing is.
Uiteraard is de wet op het dierenwelzijn van 14 augustus 1986 een belangrijke informatiebron, maar daarnaast zit de wetgeving omtrent dierenwelzijn verspreid over een breed gamma aan wetten en richtlijnen.
Bovendien is het bij vele interventies aangewezen samen te werken met andere diensten, zoals de inspecteur-dierenartsen van de FOD Volksgezondheid, het FAVV, asielen en opvangcentra voor wilde dieren.
 Handhaving Dierenwelzijn biedt dan ook een complete leidraad voor interventies in verband met dierenwelzijn, gaande van het vaststellen van verwaarlozing en mishandeling, tot het omgaan met loslopende of exotische dieren, het toepassen van de jachtwet en het optreden tegen illegale kwekerijen. Per hoofdstuk vindt u een situering van het probleem met praktische toelichting, een verwijzing naar de relevante wetgeving en een samenvatting met concrete richtlijnen voor uw interventie.

 

Auteur

Barbara Houben is inspecteur van politie bij PZ Hageland en lid van de Provinciale Werkgroep Dierenwelzijn Vlaams-Brabant. Zij werkte een draaiboek uit dat zijn neerslag vond in deze publicatie.

 

U kan dit boek bestellen door te klikken op de foto.