Home Contact Links Promo Evenementen Sponsor Gastenboek

 

logo

BSPCA vzw
fr du en fb

 

Belgian Society for Prevention of Cruelty to Animals

Voor een dierenpolitie in België !
 

Voor alle dieren, groot en klein. "Wij kunnen de wereld niet veranderen, alleen proberen te verbeteren!"
Ons doel Tips Klachten Nieuws Artikels Wat veranderen? Nuttige links
Wat doen wij ? Wetgeving Schriftelijke vragen Ontwerpresolutie Video's Petities
Ons doel

 

Wat wensen wij?
In de politiek
Verwachtingen
Klacht
Welke functie
Toekomst
Oplossing

 

Werking vanuit de gewesten

 

Klacht

PROCEDURE ANONIEME GETUIGE

Indien iemand GETUIGE is van strafbare feiten zoals bijvoorbeeld een diefstal (iemand betrappen op heterdaad) of vandalisme, of... dan kan die persoon aan de politie/verbalisant vragen om de procedure 'ANONIEME getuige' toe te passen.

De verbalisant (politie) noteert dan in de bijlage van het proces-verbaal dat de GETUIGE anoniem wenst te blijven.  Vervolgens stuurt de politie de identiteitsgegevens van de getuige in een gesloten omslag naar het parket.  Op die manier kan de verdachte de identiteitsgegevens van de getuige in een later stadium van het dossier niet inkijken (bijv. bij het doorsturen van het dossier nà dagvaarding/pro Justitia naar de griffie omwille van vervolging).  Ik weet wel niet hoe solide die procedure in de praktijk is en in hoeverre de politie er goed op toekijkt dat alles op de juiste wijze naar het parket wordt doorgestuurd...
 
Dit kan een oplossing zijn voor heel wat mensen die wel GETUIGE zijn geweest van strafbare feiten en dit willen melden aan de autoriteiten maar niet verwikkeld willen geraken in een procedure waarbij de verdachte de identiteitsgegevens van de getuige kent (schrik van de getuige omwille van eventuele represailles v.d. verdachte/veroordeelde).